Doorgaans ben ik werkzaam als docent geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school. Met mavo 3 zijn we van 6-10 november 2023 in Berlijn geweest. Ik neem je mee op onze reis!
Dag 1
Om 6.30 verzamelden we met de leerlingen bij de school. Zodra de groep compleet was, zijn we de koffers in de bus gaan laden. Om 07.00 zijn we vertrokken richting Berlijn!
Op een van onze tussenstops hebben we een bezoek gebracht aan de oude grensovergang tussen de BRD en de DDR: Malienborn. Dit ligt langst de snelweg naast een tankstation. De toegang is gratis en langst de grenspostkantoren vind je veel informatie en er is een klein museum aanwezig.
Rond 17.45 kwamen we aan bij ons hotel op de Kurfürstendamm. We verbleven in het Upper Room Hotel. Eenmaal gesetteld zijn we met de gehele groep gaan eten bij restaurant Route 66. Het restaurant is helemaal in de jaren 60 sferen en het eten was er heerlijk!
Rond de Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm is ontstaan in de 19e eeuw, toen mode- en warenhuizen opkwamen. Gedurende Koude Oorlog, toen Berlijn door de muur verdeeld was, werd de Kurfürstendamm het centrum van West-Berlijn. Na de val van de muur richtten toeristen zich meer op de wijk Mitte, maar de Kürfurstendamm is altijd een bruisend gedeelte van Berlijn gebleven. De Gedächtniskirche is het stralende middelpunt, waar omheen tal van winkels liggen. Warenhuis KaDaWe moet je zeker gezien hebben!
Dag 2
Na een heerlijk ontbijtje in ons hotel begonnen we de dag met een flinke stadswandeling. We liepen langst de Reichstag (het Duitse parlementsgebouw), Brandenburger Tor, het Holocaust Memorial en de Berliner Dom.
Na een kleine shoppauze in de Berliner Mall, zijn we 's middags Panorama die Mauer gaan bezoeken. Deze panorama is gemaakt door Asisi, een kunstenaar die middels fotografie en historisch onderzoek een 360 graden beeld probeert te creëren, waarin je helemaal wordt meegenomen in het verleden. Naast het panorama bevind Checkpoint Charlie zich, waar we even een (foute) fotostop hebben gemaakt.
In de avond zijn we met de leerlingen naar de Matrix gegaan, een jeugddiscotheek in het centrum van Berlijn.
Unter den Linden
Unter den Linden is de bekendste en misschien wel de mooiste straat van Berlijn. Je wordt er omringd met mooie lindebomen. Bovendien vind je er allerlei mooie bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, de Berliner Dom en de Bebelplatz, waar je een monument voor de boekverbrandingen uit de Tweede Wereldoorlog vindt.
Dag 3
We startten onze derde dag in Berlijn met een historisch hoogtepuntje bij de East-Side Gallery: dit is het langst overgebleven stuk Berlijnse Muur, dat bekend staat om haar kleurrijke kunstwerken. Vervolgens kregen we een rondleiding in de oude Stasi-gevangenis. Gedurende de Koude Oorlog had de communistische regering in de DDR een geheime politie (de Stasi) die de burgers nauwlettend in de gaten hield.
Op Potsdamer platz hielden we een lunchpauze, waarna we een bezoek brachten aan het techniekmuseum. De rest van de dag zijn we gaan eten en shoppen, dat hoort er immers ook bij op een stedentrip!
Potsdamer Platz
Een van de grootste verkeersknooppunten in Berlijn is te vinden op Potsdamer Plats. Dit plein verbindt de wijk Mitte en Tiergarten met elkaar. Het plein is vernoemd naar de nabijgelegen plek Potsdam. Dit plein heeft een moderne uitstraling, echter vind je er een van de oudste stoplichten van Europa!
Dag 4
Deze dag stond in het teken van het uitchecken, wat met zo'n grote groep een flinke klus is, en voor een laatste keer de stad gaan verkennen. Dit laatste deden we door een fietstour te volgen bij 'Berlin on Bike'. We deden de Mauertour, dit was op deze dag extra bijzonder omdat de Berlijnse Muur precies 34 jaar geleden gevallen was. Bij de Bernauerstrasse was er een grote herdenking georganiseerd.
's Middags brachten we een bezoek aan het DDR-Museum. Dit is een interactief museum, waarin de bezoekers worden meegenomen in hoe het leven er in de DDR uit zag. Vervolgens zijn we voor een laatste keer de winkels ingedoken op Alexander Platz, bekend om haar televisietoren. We sloten deze mooie reis af met een gezamenlijk diner bij Grandbar.
Koude Oorlog
Berlijn is een stad dat historie ademt. Zeker de overblijfselen van de Koude Oorlog zijn goed merkbaar. Gedurende de Koude Oorlog had Berlijn een bijzondere positie. Duitsland was verdeeld in de BRD (horend bij de VS en West-Europa) en de DDR (horend bij de Sovjet-Unie en Oost-Europa). Ondanks dat Berlijn in de DDR lag, was Berlijn ook verdeeld onder het Westen en het Oosten. Uiteindelijk lopen de spanningen tussen de Verenigde-Staten en de Sovjet-Unie dusdanig hoog op, dat er in 1961 een muur om West-Berlijn wordt heen gebouwd. Deze muur scheidde abrupt allerlei families en was van grote invloed op het dagelijks leven van de Berlijners. In 1989 valt de muur en uiteindelijk valt in 1991 de Sovjet-Unie uiteen, waardoor de Koude Oorlog ten einde kwam.
Reactie plaatsen
Reacties